Organizacja kuchni

Strefy w funkcjonalnej kuchni

Kuchnia to przestrzeń, w której codziennie toczy się życie. Wykonujemy w niej wiele prac, a czas i łatwość ich wykonania w znacznej mierze zależy od tego, w jaki sposób rozmieszczone są wszystkie jej elementy, wyposażenie i zapasy.

Funkcjonalna kuchnia to taka, w której wszelkie prace wykonuje się optymalnie – to znaczy w najkrótszym możliwym czasie i przy najmniejszej ilości koniecznych czynności. Na szczęście w każdej kuchni możliwe jest uzyskanie odpowiedniego poziomu funkcjonalności. Kluczem do sukcesu jest podział kuchni na strefy.

Strefa przygotowywania

Tutaj wykonujemy większość prac związanych z przygotowywaniem posiłków, dlatego warto zadbać o odpowiednią przestrzeń do działania oraz dostępność niezbędnych narzędzi. Sercem tej strefy jest główny blat roboczy. Powinien mieć on co najmniej 90 cm szerokości, aby umożliwić nam swobodną pracę. Nie wolno zapominać o odpowiednim oświetleniu blatu, a także łatwym dostępie do przynajmniej dwóch gniazdek elektrycznych. 

Musimy pamiętać, że zazwyczaj przygotowując posiłek korzystamy z deski do krojenia (czasem więcej, niż jednej), misek i kilku produktów spożywczych. Blat roboczy powinien umożliwić nam ich swobodne rozstawienie. W zasięgu ręki powinniśmy mieć także wszystkie niezbędne sprzęty i produkty, dlatego też w strefie przygotowywania powinna znaleźć się wygodna szuflada na sztućce robocze (noże, obieraczki, cedzaki, trzepaczki itp.), podstawowe produkty spożywcze (np. mąka, cukier, oliwy) oraz przyprawy.

Dodatkowo w obrębie tej strefy powinniśmy mieć dostęp do drobnego sprzętu kuchennego, takiego jak: miski, blender, czy mały robot kuchenny. Dobrym pomysłem jest zaprojektowanie tej strefy pomiędzy strefą gotowania a strefą zmywania.

Plastikowe pojemniki idealnie nadają się do organizacji strefy przygotowań.
Plastikowe pojemniki idealnie nadają się do organizacji strefy przygotowań.

Strefa gotowania i pieczenia

To miejsce związane z obróbką cieplną przygotowanego jedzenia. Jej centrum stanowi kuchenka lub płyta oraz piekarnik oraz pochłaniacz pary (okap kuchenny).

Warto wziąć pod uwagę, w jaki sposób najczęściej przygotowujemy posiłki. W sytuacji, gdy preferujemy pieczenie – należy rozważyć umieszczenie piekarnika w zabudowie na odpowiedniej wysokości, która ułatwia wkładanie i wyjmowanie z niego potraw.

Dodatkowym sprzętem w tej strefie może być mikrofalówka. Ponadto istotne jest wygospodarowanie miejsca na garnki, pokrywki i patelnie oraz blachy i ruszty do pieczenia.

Strefa zmywania

Tutaj lądują wszystkie wykorzystane i brudne naczynia, a zatem centralnym punktem tej strefy musi być zlewozmywak wraz baterią i suszarką do naczyń. Jeśli decydujemy się na umieszczenie w kuchni zmywarki, powinna ona znaleźć się w pobliżu zlewozmywaka, aby ułatwić płukanie naczyń z resztek jedzenia.

Ze względu na konstrukcję szafki pod zlewem – jest to także dobre miejsce na kosze na odpady i takie produkty jak np. worki na śmieci, ręczniki papierowe, ścierki czy gąbki do naczyń, a także najważniejsze środki czystości.

Ważne, aby wszystkie środki chemiczne oraz odpadki znajdowały się z dala od jedzenia.

Stefa przechowywania

To miejsce, w którym powinniśmy mieć łatwy dostęp do sztućców i zastawy. Szkło do napojów i alkoholi dobrze trzymać w szafkach wiszących, podobnie jak kubki i filiżanki.

Ciężkie talerze i sztućce powinny znaleźć się w szufladach lub szafkach stojących. Strefa ta to także dobre miejsce na różne drobiazgi, które warto mieć pod ręką (przybory do pisania, karteczki do robienia notatek, świece, latarki itp.).

Organizacja zaplecza dużej kuchni
Organizacja zaplecza dużej kuchni

Strefa zapasów

Ostatnia na liście podstawowej, ale bez niej kuchnia właściwie nie istnieje. Ta strefa to miejsce, gdzie króluje lodówka i „spiżarnia” np. w formie pojemnej szafy, w której powinny się znaleźć wszystkie produkty suche oraz konserwy, słoiki i napoje. Dodatkowym elementem tej strefy może być specjalny regał/półka na wina.

Dodatkowo do stref kuchni można zaliczyć strefę jadalnianą, w której powinny znaleźć się meble niezbędne do wygodnego spożywania posiłków oraz do przechowywania obrusów i serwet. W tej strefie można także wygospodarować miejsce na barek na alkohole.