Blog

Jaki blat kuchenny wybrać?

Kuchnia to przede wszystkim miejsce pracy. Tu przygotowujemy posiłki, kroimy, pieczemy, smażymy. Czasami coś się rozleje, spadnie lub potłucze. Temperatura w kuchni potrafi być wysoka, a parujące potrawy sprawiają, że w pomieszczeniu jest wilgotno. Nasze meble kuchenne muszą być odporne na niesprzyjające warunki i łatwe w czyszczeniu. Najbardziej wytrzymały powinien być blat roboczy – w końcu to na nim dzieje się najwięcej. Jaki blat kuchenny wybrać? Z jakiego surowca powinien być wykonany?

Blat kuchenny laminowany

Blaty laminowane są lekkie i bardzo wytrzymałe. Poleca się je szczególnie w domach, w których są małe dzieci ze względu na to, że bardzo łatwo dba się o ich czystość, dlatego nie musimy się obawiać plam. Do tego są tanie i ich wymiana nie opróżni naszej kieszeni. Ten rodzaj blatów nie blaknie, są odporne na wilgoć i zarysowania. Ich największą zaletą jest wybór z szerokiej palety kolorystycznej, dzięki temu z pewnością znajdziemy taki, który będzie pasował do naszej wymarzonej kuchni. Musimy jednak pamiętać o zabezpieczeniu ciętych krawędzi silikonem lub metalową listwą, by chronić płytę przed wilgocią.

jaki-blat-kuchenny-wybrac

Blat kuchenny z drewna

To niezwykle modny rodzaj blatu roboczego. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim stylowi skandynawskiemu, który szturmem zdobył serca Polaków. Sprawdzi się również w kuchniach w stylu francuskim, ale też nowoczesnym, loftowym, czy minimalistycznym. Blaty drewniane są niestety najbardziej wymagające i najmniej trwałe – narażone na plamy, uszkodzenia czy odbarwienia spowodowane słońcem. Drewniane blaty musimy olejować regularnie lub zdecydować się na ich polakierowanie, co odbierze im dużo z naturalnego uroku i może spowodować, że z powodu grubej warstwy twardego lakieru trudno będzie je odróżnić od blatów laminowanych z drewnianym wzorem. Zaletą drewnianych blatów jest natomiast możliwość ich cyklinowania, które usunie wszelkie znaki intensywnego użytkowania, o ile nie jesteśmy miłośnikami drewna, na którym odbiło się znamię czasu.

jaki-blat-kuchenny-wybrac-2

Blat kuchenny z kamienia

To najtwardszy i najbardziej wytrzymały z blatów kuchennych. Nie straszne są mu gorące naczynia, zachlapania ani uszkodzenia mechaniczne. W przypadku drobnych ubytków kamień można przeszlifować, co sprawia, że wybór kamiennego blatu kuchennego może stać się inwestycją na całe życie. Niestety z trwałością blatów kuchennych idzie w parze ich wysoka cena.

jaki-blat-kuchenny-wybrac-1

Wybór blatu kuchennego to ważna decyzja, którą warto przemyśleć. Musimy zastanowić się nie tylko nad tym, jak nasza kuchnia ma być urządzona, ale również jak często i intensywnie będziemy z niej korzystać. Istotne jest oczywiście to, czy budżet pozwoli nam na droższe rozwiązania oraz czy będziemy mieli czas i ochotę na renowację blatu. Na rynku znajdziemy wiele możliwości i każdy z pewnością znajdzie cos dla siebie.